Original & Frakt

Här hittar du information om original, frakt och annat som rör din beställning.

Vi har alltid fri frakt inom Sverige om inget annat anges. Alla priser är exklusive moms om inget annat anges. Moms (25%) och fakturaavgift (35 kr) samt eventuell kostnad för original- eller designarbete tillkommer. Med antal leveransdagar avses alltid arbetsdagar (måndag-fredag), och gäller alltid från att vi får ett tryckfärdigt original. Normal leveranstid, om inget annat anges på webben eller när du lägger din beställning, är 10 dagar. Vid snabbare leveranser tillkommer expresstillägg.

Programvara och filformat

Vi arbetar i Adobe CS5. Du kan med fördel göra originalfiler i programmen Illustrator, Photoshop eller InDesign, alternativt i QuarkXpress. Om du använder andra program ber vi dig att spara filen som en högupplöst PDF. Microsoft Office-programmen (Word, Powerpoint etc.) är ej lämpliga att göra tryckoriginal i. Följande filformat är vanligast för originalfiler: PDF, EPS, AI, TIF, INDD, PSD och (högupplöst) JPG.

Att skicka med din layout

När du sparar som högupplöst PDF är det att föredra att bädda in (eng. ”embed”) inplacerade filer (bilder och logotyper till exempel) samt vektorisera all text. Om du använt ett layoutprogram som till exempel Illustrator, InDesign eller QuarkXpress och sparar i programmets eget filformat måste du skicka med typsnittsfiler och länkade bilder.

Vektor- eller pixelgrafik?

VektorformatPixelformat

Arbeta gärna i vektorformat (till exempel i Adobe Illustrator) om du har möjlighet. Detta eftersom att vektorgrafik ej försämras i kvalitet vid förstoring på samma sätt som pixelgrafik. Logotyper och liknande vektorobjekt kan sparas som filformaten EPS, AI eller PS. Se till att vektorisera textobjekt som finns i originalet och använd CMYK eller Pantone-färger (PMS) för att uppnå bästa resultat.

Pixelgrafik i form av foton, illustrationer eller liknande sparas med fördel som TIFF (utan lager, LZW-komprimering), alternativt som PSD eller JPG med maximal kvalitet. Spara i CMYK-läge och se till att bildens upplösning (ppi, pixels per inch) stämmer överens med lämplig upplösning för produktmaterialet (dpi, dots per inch).

Bildupplösning

För att uppnå bra tryckkvalitet och samtidigt minimera filstorlek bör ni utgå från följande upplösningar om ni gör original i pixelgrafik:

Backdrops, vepor, sidedrops, The Wall etc. i textil: minst 75 dpi
Baskaggetryck: minst 150 dpi
Affischer, flyers, pins, plektrum: minst 300 dpi

Färghantering & ICC-profil

Arbeta alltid med ditt original i CMYK-läge, då CMYK är det färgläge som används för tryckfärdiga originalfiler (inte RGB). Använd gärna färg/ICC-profilen FOGRA39 i CMYK-läget, och bädda med denna profil när du sparar filen som PDF eller liknande för bästa färgresultat. FOGRA39 finns tillgänglig i alla etablerade layoutprogram. Glöm inte att skriva ned PMS-nummer om ni använder Pantonefärger, så att vi kan jämföra med korrekt färg.

Behöver du hjälp med design?

Om du inte har möjlighet att själv göra tryckfärdiga filer har så vi på Bandbutiken duktiga grafiska designers och originalare som kan hjälpa dig med design och layout. Säg till att du behöver hjälp när du lägger din order så ser vi till att ordna tryckfärdiga original för de produkter du behöver.

Mallar

Mallar för våra produkter i de vanligaste storlekarna hittar du nedan. Mallarna finns för Adobes layout- och designprogram (kompatibla från CS2 och framåt), samt som högupplösta PDF:er. Placera din design i det lager som heter ”Din design här” och följ instruktionerna gällande vilket filformat och med vilka inställningar som du ska spara originalfilen i. Vissa lager med mallinjer och instruktioner kan vara låsta, om du ska ta bort ett sådant måste du klicka bort det lilla låset innan det kan raderas.